Тежковоз докара 130-метров кораб от Канада

10:09, 07 яну 17 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална морска операция ще бъде извършена следващата седмица край Варна. Корпусът на 130-метровия кораб Cecon Excellence ще бъде разтоварен от полупотопяемата 173-метрова платформа за пренасяне на тежки товари Transshelf.

Подобен тип тежковоз влиза за първи път във водите на Черно море, а във Варна ще бъдат извършени довършителните корабостроителни дейности и специфични високотехнологични процеси на плавателния съд, който тя кара. Това съобщи инж. Валентин Банев, управител на „Премиер груп“ ООД – фирмата, спечелила поръчката за корабостроене след сериозна конкуренция с водещи световни корабостроители. Подизпълнител ще бъде „Булярд корабостроителна индустрия“ АД. Платформата пристигна вчера във Варненския залив от Квебек, Канада. Тя ще бъде разтоварена, когато метеорологичните условия позволят безопасно изпълнение на операцията.

Платформата плава под холандски флаг и може да се потапя на дълбочина до 22 метра. За разтоварване на кораба, който сега докара, потапянето ще е до 19 метра.

Cecon Excellence е кораб за офшорната индустрия. Той трябва да бъде завършен окончателно през втората половина на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама