Китайската Нова година идва във Варна с танцьори от Съчуан

11:15, 13 яну 17 / Култура 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С танцов спектакъл, представен от младежкия арт ансамбъл от провинция Съчуан, Варна ще посрещне китайската Нова година. Трупата ще танцува утре и в неделя на сцената на зала 1 във Фестивалния и ккогресен център.

Съчуан е люлка на културата Башу, която е основа на местната култура: с богато наследство на поезия, литература, калиграфия, картини. Много интересно явление е Съчуанската опера, включваща шън (мъжки роли), дан (женски роли ), дзин (мъж с изрисувано лице), мо (мъж на средна възраст) и чоу (клоун). Изпъстрена е с местни диалекти , носии, народна музика и танци, много хумор и най-вече оптимизъм.

Чрез операта човек може да разбере отношението на съчуанци към живота. Представленията разказват за образи от историята, фолклора и митологията, за любовта. Съчуанци много обичат куклените представления, в тях се използват големи кукли: около 1,50 м високи, изящно направени с ярки краски, с изражения на лицето. Повечето представления са озвучени с песни в стил Съчуанска опера.

Съчуан е и една от провинциите с най-дълга история в отглеждането и пиенето на чай в Китай. В планината Мъндин се отглеждат някои от най-висококачествените чайове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама