Съдът поряза опит на Банев да обсеби „Полимери инвест“

10:36, 14 яну 17 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд във Варна обезсили решенията на акционерно събрание на „Полимери инвест“ АД за намаляване на капитала му чрез обезсилване на акциите на фалиралото дружество „Полимери“ и освобождаване от директорския му борд на Ивайло Маринов. Стопиран е и опитът на Николай Банев да промени представителството на дружеството, като в бъдеще го представлява единствено той.

Производството е образувано по искове на обявеното в несъстоятелност „Полимери“ АД, което притежава 47,56% от капитала на „Полимери инвест“. Според ищеца свиканото за 17 юни миналата година акционерно събрание, на което уж са взети решенията, не е проведено. Това е документирано с констативен протокол, съставен от помощник-нотариус при Районния съд в Девня.

Маринов като член на съвета на директорите на „Полимери инвест“ АД изобщо не е поканен на събранието, нито е бил запознат с дневния му ред, както изисква Търговският закон. Той е узнал за свикването му от Търговския регистър. В протокола за свикване обаче не е посочен конкретният адрес, където то ще се проведе, а само промишлената зона на Девня.

На 17 юни в 10 ч., когато е било свикано събранието, Маринов се явил в административната сграда на „Полимери инвест“, но до 11 ч. други акционери не се появили. Това е установил и помощник-нотариусът. Според устава на дружеството решенията за намаляване на капитала и за изменение на устава се вземат с мнозинство 2/3. Това изискване няма как да е спазено, тъй като ищецът представлява 47,56% от капитала, но не е присъствал на събранието.

Въпреки че в Търговския регистър вече се внесени всички промени, преди ден съдебният състав с председател Марин Маринов е обявил за несъществуващи решенията на т.нар. Общо акционерно събрание на „Полимери инвест“ АД. Те са за намаляване на капитала с 25 623 000 лв. чрез обезсилване 256 230 броя поименни акции, за имзенения и допълнения на устава на дружеството и за промени в персоналния и числения състав на съвета на директорите.

„Полимери инвест“ АД е осъдено да заплати в масата на несъстоятелността на „Полимери“ АД съдебните разноски в размер на 320 лв. Решението може да се обжалва пред Варненския апелативен съд в двуседмичен срок от съобщението до страните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама