Митничарите на Варна-запад прибирали по 1500 лв. на контейнер

14:30, 14 яну 17 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По 1500 лв. на контейнер прибирали митничарите на пристанище Варна-запад. Подкупът осигурявал максимално бърза обработка на контейнера, а превозвачите си спестявали между 400 и 600 лв. такса за престоя. Това съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев на пресконференция днес.

По думите му подкупите се събирали от спедиторите и се предавали на началника на митническия пункт, а той ги разпределял между началниците на смени. Шефът на пункта и четирима началници на смени вече са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Те са задържани за срок до 72 часа.

При спецоперацията на ГДБОП, която започна в четвъртък вечерта, са задържани повече митничари и са претърсени десетки адреси. Намерени са 711 000 лв., голяма част от които са били в дома на спедитора. Той е на свобода срещу парична гаранция и е направил самопризнания за престъпната схема.

Досъдебното производство срещу митничарите е започнало преди 4 месеца. По него е използван пълният набор от специални разузнавателни средства, съобщи директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той определи поведението на уличените митничари като изключително нагло и безпардонно и уточни, че разследването за престъпната схема продължава и в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама