Съдят съпрузи за имянарство

13:59, 16 яну 17 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура в Русе е внесла в съда обвинителен акт срещу съпрузи, държали незаконно археологически обекти в дома си. Това съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Обвинението срещу Николай Ш. е за това, че на 11 август 2014 г. Във Варна, сам и в съизвършителство с Мая Ш., държали повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. В дома им са намерени фрагмент от пандатив (V - ІІ век); декоративни апликации от бронз (ІІ - V век); фрагмент от бронзова апликация (ІІ – V век); 20 различни римски монети, фрагмент от фриз или урна от дребнозърнест мрамор, фрагмент от долната част на колона и римо-коринтски капител от дребнозърнест мрамор на обща стойност 1005 лв. Срещу Николай има и обвинение за противозаконно държане на ръчно произведен детектор, предназначен за търсене на археологически обекти.

Николай Ш. бил колекционер на старинно хладно оръжие, но имал интерес към старинни и антични предмети от всякакъв вид. В колекцията му освен саби, шашки, ками и хладно оръжие имало пушки, щикове, автомат, револвери, пистолети. Освен тези предмети в гаража си държал и самоделен детектор за метал, който бил предназначен за търсене на археологически обекти и в метална кутия държал 27 бр. нерегистрирани археологически обекти. В двора на къщата си за украса двамата обвиняеми били сложили три археологически обекта: фрагмент от фриз или урна от дребнозърнест мрамор, декориран с гирляндна украса и с фронтално изображение на бича глава, произхождащ вероятно от храмова сграда или гробница-мавзолей и датиран към Римската епоха,ІІ – ІІІ в.; фрагмент от долната част на колона от дребнозърнест мрамор, датиран към Римската епоха ІІ - ІІІ в., и римо-коринтски капител от дребнозърнест мрамор, с орнаменти с формата на листа, произхождащ вероятно от храмова сграда по Черноморското крайбрежие, датиран към късноантичната епоха,V – VІ в. , които също не били идентифицирани и регистрирани съгласно нормите на Закона за културното наследство.

Обвинителният акт е внесен в Окръжния съд във Варна, където предстои делото да бъде разгледано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама