3000 лв. глоба за рухналия хотел „Вероника“

19:56, 16 яну 17 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд във Варна намали 5 пъти глобата, която „Международен панаир Пловдив“ АД трябва да плати за рухналия през април 2015 г. хотел „Вероника“ в курортния комплекс „Слънчев ден“. Под бетонните му плочи загинаха четирима работници.

Инспекцията по труда бе наложила максималната глоба от 15 000 лв. на възложителя, но той я обжалва в Районния съд във Варна, който отмени наказателното постановление. Според съдебния състав не възложителят, а наетият по разрушаването на 10-етажната сграда подизпълнител е трябвало да определи координатор по безопасността.

Това мнение не се споделя от състава на Административния съд, според който отговорност за безопасните и здравословни условия на труд носят по-голям кръг субекти. Сред тях е възложителят, който трябва да изисква, а съответните контролни органи да контролират спазването на нормите и правилата за безопасен труд от проектанта и изпълнителя. Затова магистратите оставят в сила наказателното постановление на Инспекцията по труда, но размерът на глобата е смъкнат до 3000 лв. Решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама