Майсторски клас по „жив хляб“ се провежда във Висшето училище по мениджмънт

08:45, 17 яну 17 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майсторски по приготвяне на хляб с жив квас се провежда във Висшето училище по мениджмънт във Варна. В обучението в професионалната среда на Института по кулинарни изкуства към ВУМ участват над 50 души.Курсът се води от хлебаря Пресиян Петров от школата на „Братя хлебари“ в София, който е научил тайните на лечебния „жив хляб“ от едни от най-добрите майстор-хлебари по света, сред които Бен Глайд (Франция) и майстор Мо (Корея). Пресиян е споделял опит и с най-добрия майстор хлебар на САЩ – Джефри Хамелман, както и с майстор Бешъм Сугрим (Швеция).

Според организаторите това е най-големият до момента майсторски клас по работа с „жив хляб“. Подготовката за демонстрацията, която ще се проведе от днес до петък, започна още от вчера, тъй като най-добрата бавна ферментация на квас отнема повече от 16 часа. Това е вторият подобен майсторски клас във Варна. Миналата година той се проведе отново през януари в кулинарния институт.

Участниците ще усвоят изработка на багети, чабати, ръжени селски хлябове, хляб със спелта, хляб с лимец, хляб с лактоферментирала царевица, подготовка на тесто Бриош и др. Тази година ще се акцентира на работата с прясно смлени пълнозърнести брашна.

Родината на хляба с жив квас е Египет. Според международни изследвания той е полезен за различни заболявания. Съдържащите се в кваса лактобацили и гъбични микроорганизми разграждат протеина глутен, намиращ се в брашното, на съставните му части – аминокиселини. Продуктите с квас след това могат да бъдат консумирани от пациенти, страдащи от алергия към глутен, без да причиняват странични ефекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама