До 5000 лв. глоба за религиозна пропаганда по домовете във Варна

10:06, 17 яну 17 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Солени глоби за религиозна пропаганда по домовете може да бъдат въведени във Варна. Предложението е на общинските съветници от Националния фронт за спасение на България Димитър Карбов и Ганчо Ганев и е мотивирано с множеството сигнали и жалби от граждани. В тях се настоява да бъдат въведени правила, които да ограничат все по-агресивната агитация на част от вероизповеданията по улици, обществени места и дори по домовете на варненци, с което се създава обществено напрежение.

Глобите ще бъдат въведени с промени в Наредбата за обществения ред на територията на общината. Те са мотивирани с текст от Конституцията, според който свободата на вероизповеданието, респ. религиозната агитация и пропаганда, не трябва да бъдат насочени срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

Предлаганите текстове предвиждат изрична забрана на религиозна пропаганда по домовете на гражданите без изразено изрично тяхно съгласие преди това, както и религиозна агитация на открито с използване на мегафони, усилватели и други технически средства и раздаване на печатни материали. Нарушителите могат да отнесат глоби от 200 до 500 лв., а при второ и всяко следващо нарушение – 1000 лв. Ако са юридически лица, ги грози глоба от 2000 лв., а при второ и всяко следващо нарушение - 5000 лв.

Глоби от 200 до 500 лв. са предвидени и за съдържатели на обществени обекти, които допуснат религиозна пропаганда на своя територия. Във всички случаи на нарушения общинската администрация ще отнема разрешенията за извършване на определена дейност, а ако пропагандата е в нает от общината обект, ще прекратява договора за наем, предвижда още предложението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама