Условна присъда за бизнесдама, укрила 481 600 лв. данъци

11:49, 17 яну 17 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският окръжен съд призна 28-годишната Р. Н. за виновна в това, че през април 2014 г. в качеството си на едноличен собственик и управител на ЕООД избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 481 600 лева. Тя потвърдила неистина в подадена справка-декларация по Закона за ДДС, в която декларирала неполучени реално 5 доставки от друго дружество, като с тях приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 481 600 лв. Всички фактури са от март 2013 г.

Наказателното дело се разгледа при условията на съкратено съдебно следствие, при което бизнесдамата се призна за виновна, прие фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, и се съгласи да не се събират доказателства в съдебната фаза. Съдът прие за съвместно разглеждане граждански иск от министъра на финансите в размер на 481 600 лв., ведно със законната лихва.

За деянието съдът й наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 години, намалено с 1/3 заради съкратеното съдебно следствие на 2 години, като изтърпяването му бе отложено с 3-годишен изпитателен срок. Р.Н. бе осъдена и да изплати обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 481 600 лв., ведно със законната лихва, до окончателно изплащане на сумата по гражданския иск.

Присъдата може да се протестира или обжалва в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама