Цацаров иска възобновяване на делото за двойното убийство край Камчия

14:29, 17 яну 17 25 662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на делото за извършеното през пролетта на 2007 г. двойно убийство в близост до река Камчия. Това съобщиха от прокуратурата.

С присъдата си от 23 юни миналата година ВКС е отменил частично постановеното въззивно решение на Апелативния съд във Варна и потвърдената с него присъда на Варненския окръжен съд.Вместо тях е постановил нова присъда, с която е признал подсъдимите Николай Николов и Ганислав Начев за невиновни и ги е оправдал изцяло по повдигнатото им обвинение – че на 16 април 2007 г. в землището на с. Круша, област Варна, в съучастие с Мартин Стоименов и Илчо Адамов, Николов - като подбудител и помагач, а Начев – като извършител, са умъртвили Венцислав Евтимов и Димитринка Пекова. Деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост.

За невиновни в това да са извършили престъплението в съучастие с подсъдимите са признати и другите двама подсъдими – Стоименов и Адамов. На всеки от тях е определено наказание 18 г. лишаване от свобода.

Според главния прокурор при постановяване на оправдателните части на присъдата, касаещи обвинението за убийство, изключващи авторството на подсъдимите Николов и Начев, са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при оценката и анализа на събраните в хода на наказателното производство доказателствени източници и това е довело до неправилно приложение на материалния закон. Направените от касационната инстанция фактически и правни изводи в производството са резултат на значително надценяване доказателствената стойност на депозираните от подсъдимите обяснения в хода на въззивното производство, без да е отчетена необходимостта от допълнителна проверка на достоверността им относно релевантните факти, включени в предмета на доказване и особено, възпроизвеждащите механизма на причиняване на смъртта и на двамата пострадали. Главният прокурор е поискал ВКС да възобнови наказателното дело и да се отмени оправдателната част от постановената присъда.Това ще е четвърто разглеждане на делото от върховните съдии. Те вече два пъти го връщаха, а Апелативният съд във Варна на три пъти осъжда и четиримата подсъдими на доживотен затвор.

Мотивът за убийството била измама, с която жертвите завлекли с близо 40 000 лв. собственика на фирма „Трансинс“ Николай Николов. Според предишни съдебни състави той поръчал убийствата на своите служители. Двете жертви били първоначално отвлечени, след това пребити, завързани с въжета и хвърлени живи в река Камчия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама