Осъден за незаконен ремонт на джамията в Силистра иска да бъде оправдан

17:26, 19 яну 17 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд е присъда на Окръжния съд в Силистра от началото на ноември миналата година, с която Бюрхан Сюлейман от Дулово беше признат за виновен за незаконния ремонт и реставрацията на Куршумлу джамия в Силистра, която е паметник на културата с национално значение. Наказанието, което получи 39-годишният мъж бе 2 г. лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 5 г., както и глоба от 5000 лв.

Разследването за незаконната реставрация на културния паметник с национална значимост започна през 2015 г. след оперативна информация на ДАНС – Силистра. Куршумлу джамия е третият по значение мюсюлмански храм в Северна България, построен в първите десетилетия на XVII в., койтоотразява майсторството на османските архитекти. Получава името си от покривните елементи на своя купол.

През лятото на 2016 г. под отговорност бе привлечен Бюрхан Сюлейман. Той бе обвинен, че без да притежава разрешение за ремонтни работи в сграда - паметник на културата с национално значение, наредил на работници да измажат стените на джамията на два метра от пода. „Реставрацията” е била върху площ от 80 - 100 кв.м, като изцяло са замазани и по този начин унищожени стенописи отпреди 500 г., чиято реставрация ще струва близо 27 000 лв. Върху пода на джамията било поставено дървено дюшеме, което скрило оригиналната керамична подова настилка. По фасадата на сградата необратимо бил унищожен оригинален каменен градеж, чието възстановяване би оскъпило бъдещи консервационно-реставрационни работи. Няколко експертизи установили груба непрофесионална намеса в паметника на културата. Според вещите лица в Куршумлу джамия нямало реставраторска, а по-скоро бояджийска дейност.

Още в хода на разследването бил разпитан имамът на новата джамия в Силистра, който посочил, че през пролетта на 2015 г. подсъдимият Сюлейман лично заявил пред него, че възнамерява да извърши ремонт на интериора на Куршумлу джамия без разрешително. Наетите от него строителни работници искали да изхвърлят големи каменни плочи от прозорците, но имамът успял да ги спре с аргумента, че са на повече от 500 г.

За незаконния ремонт на фасадата на джамията в Силистра подсъдим по друго дело е и турският гражданин Али Ялчъндаг, който в периода от 28 октомври до 9 ноември 2015 г. наел работници, които нямат квалификация, за да запълнят образуваните каверни по стените на джамията с мраморен прах, каменно брашно и бял цимент. Делото срещу него бе днес в Окръжния съд в Силистра при условията на задочно производство, тъй като е Ялчъндаг е напуснал България.

И пред въззивната апелативна инстанция Сюлейман и неговите адвокати настояват, че присъдата е неправилна и необоснована. Според тях фактите, събрани в хода на съдебното производство, не доказват по несъмнен начин, че Бюрхан е „организирал“ ремонтната и реставраторска дейност. Подсъдимият моли съда да бъде изцяло оправдан.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама