Обновиха три панелни блока в Белослав

16:18, 20 яну 17 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова, областният управител на Варна Стоян Пасев и кметът на Белослав инж. Деян Иванов връчиха днес разрешенията за ползване на председателите на сдружения на собственици на обновени многофамилни жилищни сгради в общинския център.

Със средства от Националната програма за енергийна ефективност на обща стойност над 2,1 млн. лв. са реновирани три панелни блока в обособения през 1978 г. квартал „Младост“ на града. Жилищният район се включва жилищни сгради с общо 618 апартамента и 1430 обитатели, детска градина, заведения, медицински център и е с изцяло изградена инфраструктура. След приключване на обновителните дейности по програмата вече 353 жители на Белослав живеят в 126 по-топли и уютни жилища в трите санирани сгради. С инвестираните в тяхното реновиране средства са подменени 937 кв. м дограма, изолирани са 7903,41 кв. м външни стени и е положена над 200 кв. м изолация на покрив.

С цел повишаване на енергийната ефективност са топлоизолирани таваните на сутерените на сградите, а осветителни тела с нажежаема жичка в общите части са подменени с енергоспестяващи със сензори. Обновени са общо близо 13 000 кв. м разгъната площ.

Мисля, че работата по обновяването на трите блока е добре свършена. Гледайки съседните на тях, ясно виждаме разликата между предишното и сегашното им състояние, коментира министър Лиляна Павлова. Надявам се в близките седмици и останалите да станат част от програмата, допълни тя.

Министър Павлова напомни, че в сряда беше получена подкрепата на Народното събрание с решението за осигуряване на още един милиард лв. за изпълнение на дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  Надявам се да няма други препятствия пред нея в преходните времена на служебен кабинет и предстоящи предсрочни парламентарни избори, предвид осигуреното финансиране и реализирането на програмата в условията на пълна децентрализация, подчерта Павлова.

Освен трите сгради, чието изпълнение завърши, още три сдружения на собственици в Белослав с одобрени заявления за интерес и подкрепа и сключени договори с общината са подали искания за сключване на договори за целево финансиране от Българската банка за развитие за участие в Националната програма за енергийна ефективност.

Общо 159 са регистрираните сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради в област Варна, а 105 са подадените искания за сключване на договори за целево финансиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама