АГ болницата получи икона за Деня на родилната помощ

14:46, 21 яну 17 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деня на родилната помощ отбелязаха акушерите и гинеколозите във втората по големина специализирана АГ болница в България - СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ във Варна. Медиците спазиха традиционния обичай „измиване на ръцете на акушерката“. То беше извършено от 10-годишната Кристияна, която изми ръцете на завеждащия Родилното отделение д-р Добрин Николов с осветена от отец Ясен вода.

Пожелания към акушер-гинеколозите и акушерките отправиха изпълнителният директор на болницата доц. д-р Емил Ковачев, доайенът на акушерството и гинекологията във Варна проф. д-р Иван Козовски, зам.-кметът на Варна Коста Базитов, председателят на постоянната общинска комисия по здравеопазване доц. Антоанета Цветкова. Зам.-ректорът на Медицинския университет проф. д-р Албена Керековска поднесе поздрав от името на ректора проф. д-р Красимир Иванов и подари икона, която да закриля медиците, майките и техните рожби, а ръководителят на катедрата по здравни грижи доц. Силвия Борисова поздрави екипа на болницата от името на Факултета по обществено здравеопазване.

Малчугани от детска градина „Детска радост“ и студенти от танцовия ансамбъл на Медицинския университет поздравиха лекарите и акушерките с кратка програма.

Изложба „Бабинден – традиции и бъдеще“, посветена на специалистите по акушерство и гинекология и техните предшественици – бабите акушерки, подредиха служителите на Музея по история на медицината съвместно с Катедрата по здравни грижи към Факултета по обществено здравеопазване. Тя се намира в библиотеката на Медицинския университет във Варна и ще остане до 3 февруари. Изложбата представя фотоси от началото на XX в., които пренасят посетителите към веселите и богати на символика празници, организирани в миналото и в наши дни, и „бабини гердани“ от пуканки и сухи чушки и боб, с които са се закичвали бабите акушерки.

Във фоайето на централния вход на университета и в Медицинския колеж е организиран кът, посветен на празника, в който на мултимедийни екрани посетителите могат да видят моменти от ежедневната работа на студентите и преподавателите от Катедрата по здравни грижи.

За втора поредна година студенти и преподаватели от филиала на университета в Шумен също отбелязаха празника с традиционните за този ден обичаи, на които присъстваха представители на местната власт и на лечебните заведения в града. Бъдещите акушерки от филиалите в Сливен и Велико Търново участваха в празника в отделенията по акушерство и гинекология към болниците в съответните градове, като поздравиха медиците, при които провеждат клиничната си практика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама