«Мост към Кристо» показват в Градската художествена галерия

07:56, 25 яну 17 / Култура 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След успеха на фотографската изложба „Мост към Кристо“ във VIVACOM Art Hall в София, Художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна става втори домакин на експозицията. Тя ще бъде открита днес от 18 ч. в изложбената зала в морската столица. По този начин инициативата на БНТ1 и предаването „Денят започва с култура“, която се реализира с подкрепата на VIVACOM,  ще даде възможност на повече хора да се докоснат до „Плаващите кейове“ на Кристо Явашев и Жан-Клод - едно събитие, което беляза както европейския културен календар на 2016 г. , така и личните спомени на стотици българи.

Изложбата във Варна включва селектираните от конкурса на обществената медия фотографии и тематичната авторска инсталиция на студенти от Националната художествена академия под ръководството на професор Греди Асса. Специално за варненската публика проектът „Мост към Кристо“ ще бъде съпътстван от над 30 постера, ръчно подписани от Кристо и Жан-Клод. Те са предоставени от Галерията за графично изкуство във Варна и са дарени през 1997 г., когато за първи път е представена изложба на Кристо с над 50 негови проекти, фотографии и ръчно подписани плакати по време на IX международно биенале на графиката. Дарението е получено след награждаването на Кристо и Жан-Клод със "Златен диплом" за участието им в VIII биенале на графиката '85г. и за цялостен принос към изкуството на ХХ век.

Изложбата „Мост към Кристо“ ще бъде открита от зам.-кмета на Варна Коста Базитов и директора на галерията Пламена Димитрова-Рачева. Журналистката на БНТ Евгения Атанасова-Тенева ще представи своя едноименен авторски филм. Документалната лента дава нов поглед към личността на Кристо Явашев и неговите мисли за изкуството. 

Фотографската експозиция ще остане във Варна до 14 февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама