Общинари почетоха Левски ден по-рано заради почивните дни

08:56, 19 фев 17 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден по-рано от действителната дата на гибелта му, в последния работен ден на седмицата почетоха паметта на Апостола в Провадия. Още в петък по обяд пред бюст-паметника на революционера в града бяха поднесени венци и цветя. Ученици от ОУ „Васил Левски“ в с. Бозвелийско представиха рецитал, посветен на 144-тата годишнина от обесването на патрона на училището.

На витрината на Художествената галерия в Провадия е открита и изложба от рисунки, посветени на Левски. Техни автори са ученици от същото училище. Изложбата може да се разгледа до 6 март.

Смъртната присъда на Васил Левски е изпълнена на 6 февруари 1873 г. по Юлианския календар (18 февруари по нов стил) в околностите на тогавашната София. Възпоменателните церемонии в България обаче традиционно се организират на следващия ден.

Във Варна днес паметта на Апостола ще бъде почетена с две поклонения. Програмата ще започне от 10 ч. пред барелефа му на ъгъла на булевардите „Васил Левски“ и „Осми Приморски полк“. Час по-късно започва общоградското поклонение пред паметника в Морската градина. Там ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя с военен ритуал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама