За четвърти път поставят „Лучия ди Ламермур“ на варненска сцена

09:30, 19 фев 17 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За четвърти път в 70-годишната си история Варненската опера представя „Лучия ди Ламермур“. След постановките на трагичния шедьовър на Гаетано Доницети през 1956, 1986 и 2005 г. най-новата интерпретация на това произведение е поверена на режисьора Огнян Драганов, директор на Старозагорската опера. На диригентския пулт застава Вилиана Вълчева. Сценографията е дело на Димо Костадинов, а костюмите – на италианския художник Салваторе Русо, който работи не за пръв път с български екипи. Диригент на хора е Стефан Бояджиев.

За премиерните спектакли на 24 и 27 февруари се готвят солистите Илина Михайлова, Ирина Жекова и Мария Павлова (Лучия), Арсений Арсов, Михаил Михайлов (Едгардо), Венцеслав Анастасов, Пламен Димитров и Свилен Николов (Енрико Аштън), Христо Ганевски, Борис Луков (Лорд Артуро Бъклоу), Бойка Василева, Вяра Железова (Алиса), Евгений Станимиров, Гео Чобанов, Деян Вачков (Раймондо) и Пламен Долапчиев (Нормано).

„Лучия ди Ламермур“ разказва историята за отколешната вражда между две семейства в Шотландия през XVII в., която има ужасни последствия за двама млади влюбени. Енрико Аштън, владетел на Ламермур, е твърдо решен да осуети любовта на сестра си Лучия към потомствения му враг Едгардо, владетел на Рейвънсууд. Братът си служи с коварство, за да омъжи сестра си за лорд Артуро Бъклоу. Но когато истината излиза наяве, ужасената Лучия убива младоженеца и полудява. Във виденията си тя е щастлива в обятията на своя любим Едгардо. Едгардо не може да понесе случилото се и се самоубива. Сцените с лудостта на Лучия са едни от най-експресивните в историята на операта и допринасят в голяма степен за славата на „Лучия ди Ламермур” като една от най-великите творби на Доницети.

За литературна основа е послужил популярният по онова време роман на Уолтър Скот „Ламермурската невеста“. Либретото е на талантливия италиански поет Салваторе Камарано, върху чиито текстове са писали много именити композитори, включително Верди („Трубадур“).Ариите, ансамблите и големите масови сцени в „Лучия ди Ламермур“ принадлежат към най-високите образци на стила „белканто“, а партията на Лучия е една от най-привлекателните за колоратурните сопрани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама