Събориха поредната стара къща във Варна

11:23, 19 фев 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поредната стара къща във Варна е изравнена със земята. Постройката на ул. „Цар Асен“ № 9 е била съборена вчера въпреки въведената от кмета Иван Портних строителна забрана за имоти с културно-историческа стойност, която е в сила от 9 февруари тази година.

Както вече е традиция при унищожаването на архитектурното наследство в морската столица, къщата е рухнала в почивен ден. Подобна съдба застигна наскоро и т.нар. Розова къща на ул. „Цар Петър“ 4, заради която бе въведена кметската забрана. Тогава главният архитект на града Виктор Бузев обясни, че от общината не са издавали строително разрешение за друг обект на нейното място, а на постъпилото искане за насочване на отпадъците и маршрут за извозването им не е даден отговор.

Къщата беше една от 250-те сгради във Варна, за които втора година общинската администрация чака да бъдат утвърдени като паметници от Националния институт за недвижимо културно наследство. Докато това не се случи, местната власт е с вързани ръце по отношение на опазването на уникатите и дори кметското вето е атакуемо по съдебен ред.

Още една къща, на метри от общинския билдинг, може да изчезне скоро, предупреди Свилен Гавазов във Фейсбук групата „Стара Варна“. Тя се намира на ул. „Раковски“ 33 и е оставена да се саморазрушава от собствениците си, а за улесняване на процеса миналото лято са били изтръгнати и черчеветата на живописното й балконче. Според запознати имотът е продаден, а новият собственик смята да вдигне нова постройка на мястото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама