Главният архитект на Варна очаква съдебна атака на строителния мораториум

14:59, 19 фев 17 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собственици на имоти в централната част на Варна, които имат инвестиционни намерения, най-вероятно ще атакуват в съда издадената от кмета Иван Портних строителна забрана. Това прогнозира главният архитект на общината Виктор Бузев. По думите му сега действащите закони не пазят от събаряне сградите, предложени за паметници на културата, а защитават по-скоро частния интерес.

През март във Варна пристига комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство. Експертите ще работят пет дни, очаква се да обхванат максимум 15 сгради, предложени за паметници на културата. Други 40 сгради от общинския списък са били огледани през миналата година. Остават обаче още около 110, за които при това темпо ще са нужни минимум още 3 години.

„За съжаление, сградите, преминали и през тази комисия, не получават протекция от разрушаване, тъй като има специализиран съвет към Министерството на културата, който дава статут на обектите, декларирани от комисията. Този съвет се събира трудно, трябва да има кворум. Това е много дълъг процес“, обясни арх. Бузев.

Засега единствената защита за старите сгради и мораториумът за строителство, наложен от кмета на Варна в началото на февруари тази година. Предвидено е още в самото начало на инвестиционния процес Експертният съвет по устройство на територията към общината, както и Консултативният съвет за паметниците, да могат да изразят своето професионално становище – дали да бъдат запазени или премахнати съществуващите сгради. „Това го заложихме като условие, тъй като в централната градска част, където е най-голямата концентрация на паметници на културата, устройствените планове са отменени със заповед на бившия кмет на Варна Христо Кирчев. Реално там трябва да се изработват такива за всеки един имот, квартал и микрорайон. Така че това е механизмът, чрез който ще се помъчим да окажем влияние на този процес, тъй като към момента законодателят е неглижирал тази тема и резултатите за съжаление са налице“, обясни арх. Бузев.

През юли изтича 6-месечният срок, в който стопаните на варненски къщи и сгради, които са паметници на културата, могат сами да ремонтират имотите си. След това Община Варна ще има правото да предприеме мерки по тяхното укрепване, като предяви и претенции за придобиване на собствеността, ако не бъдат възстановени средствата, вложени в ремонтите. Това според главния архитект е единственият начин администрацията да противодейства на умишленото безхаберие, често насочено към саморазрушаване на старите къщи, за да се вдигнат нови постройки на тяхно място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама