Стафилококова инфекция е разболяла децата от градина „Звънче“ във Варна

18:34, 19 фев 17 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стафилококова инфекция, пренесена от персонала, е разболяла децата от детска градина „Звънче“ във Варна. Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните след излизане на резултатите от взетите проби.

Заразата тръгна в четвъртък, когато още по време на занятия 8 деца получиха признаци на хранително отравяне. До следващия ден общо 27 деца от различни групи бяха застигнати от стомашно-чревни неразположения, а четири – две момчета и две момчета на по 5 години, постъпиха за лечение в инфекциозната клиника на болницата „Света Марина“.

Лабораторните резултати от взетите проби показват наличие на стафилококова инфекция, която е изолирана от 3 служителки на кухнята-майка, храната и инвентара, в който е била пренесена. На служителките ще бъдат съставени актове. 

 Областната дирекция по безопасност на храните във Варна временно е преустановила дейността на кухнята-майка, в която е приготвена храната, и на мястото за раздаване на храна в детската градина. Предписано е основно почистване и дезинфекция на затворените помещения. Ще бъдат взети и проби за повторни лабораторни анализи от повърхностите, посудата и ръцете на персонала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама