Варненци искат мемориал на лобното място на Пламен Горанов

08:16, 20 фев 17 25 549 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Да се издигне мемориал на Пламен Горанов на мястото, където точно преди 4 години се самозапали с искане за оставка на тогавашния кмет Кирил Йорданов и на целия Общински съвет. За това настояват приятели и съмишленици на младежа, които набират подписи с петиция онлайн.

Подписка с искането е внесена на 10 февруари в деловодството на Община Варна, съобщи от името на организаторите Милена Пехливанова. Хартиеният вариант е със 100 подписа, събрани за няколко дни, а петицията в интернет е досега подписана от двойно повече хора.

По време на големите протести през 2013 г. година Пламен Горанов пробуди духа на Варна, възПЛАМЕНи града, промени го, промени и цялата страна! Както казва Димитър Събев в книгата си „Саламандър”, посветена на него: „Свали от власт един премиер и един кмет. Чак национален траур за 2013-а му обявиха, а държавното радио цял ден излъчваше само песните, които той приживе обичаше да слуша.”

Тогава варненци и българи от цялата страна, че дори и от света, за дни издигнаха висока Грамада на проклятието в подкрепа на Пламен пред Община Варна и като израз на недоволство към политиката на местната и националната власт. След това Общината дори проведе конкурс за идеен проект, който да замести Грамадата.

Днес, четири години по-късно, Грамадата я няма. Изчезна под предлог ремонт на настилката под нея. Изчезнаха и следващите по-малки купчини камъни. Резултатът от конкурса също го няма. В момента няма никакъв знак за тези паметни събития.

Ще оставим ли нещата така?

Настояваме за мемориален паметник в чест на Пламен Горанов на мястото, на което изгоря!“, се казва в текста на петицията. Подписката е изцяло гражданска и няма нищо общо с което и да е движение или политическа партия, категорични са организаторите. Те се надяват искането да бъде разледано на заседание на общинската комисия по култура и духовно развитие още тази седмица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама