Изложба за Руско-турската освободителна война тръгва от Варна

10:58, 20 фев 17 / Култура 25 574 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Картини, гравюри, фотографии и документи, свързани с Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г., ще представи изложбата „Знаци на свободата и героизма“. Тя е посветена на 140-годишнината от войната и ще бъде представена първо във варненския Археологически музей. До края на годината експозицията ще обиколи още 9 български града. Ще могат да я разгледат посетителите на регионалните исторически музеи в Бургас, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Видин, Русе, Военноисторическия музей в Плевен, Националния исторически музей в София и Художествената галерия в Силистра. Във всеки от градовете изложбата ще се допълва с експонати, свързани със съответния регион.

Проектът ще продължи и през следващата година с гостуване в Румъния и Русия. Инициатори са Наско Якимов (Издателство „Славена“), проф. Валентин Плетньов (директор на РИМ - Варна), историкът Борислав Дряновски и фотографът Иво Хаджимишев. Художниците Николай Русев (България), Марина Варенцова - Русева (България/Русия), Вячеслав Бабияк (Русия), Александър Варенцов (Русия) и Луиза Кала (Румъния) участват със специално създадени картини, посветени на събития и личности от войната. Подборът на 30 фотографии, факсимилета на документи и текстове, които също ще бъдат експонирани, е на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев. Част от историческите документи и фотографии са малко известни. 

Изложбата във Варна включва около 50 картини, гравюри, фотографии и документи. Марина и Николай Русеви работят по малко известни фотографии и публикации във френска преса от края на XIX век. Марина Варенцова-Русева участва с портрети на руски генерали и на император Александър II, Николай Русев – с батални сцени и портрети на воини. Художникът Вячеслав Бабияк, професор в Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен“ в Санкт Петербург, участва с гравюри, посветени на руски генерали. 

Откриването във Варна е на 1 март от 17 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама