Учебна обсерватория засне мъглявината Орион

13:20, 21 фев 17 25 642 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

 

Впечатляваща снимка на мъглявината Орион е успял да направи екипът на Авиокосмическия център в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ в късните часове на 17 февруари.  Фотографията е заснета през професионалния телескоп на учебната обсерватория с диаметър на огледалото 35,5 см, съобщиха от комплекса.

Орион е една от най-ярките мъглявини, която се намира на 1500 светлинни години от Слънцето. Тя е най-близката до Земята звездна „ясла“ -място, в което се зараждат млади звездни и планетни системи, кафяви джуджета, междузвездните газово-прахови облаци и др. Първото й документирано наблюдение е направено  през 1610 г. от френския философ Никола-Клод Фабри дьо Пейреск.

Именно мъглявината Орион ще е сред интересните астрономически обекти, които ще могат да видят участниците в пролетната лагерна космическа смяна „Интеркосмос – днес!“ в „Камчия“ от 26 март до 2 април и от 8 до 14 април. В учебната обсерватория, която е разположена на специална обезопасена покривна площадка, децата ще направят вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с телескопа.

Децата ще имат възможност и да се „скачат“ с Международната космическа станция в ръчен и автоматичен режим. Това ще стане на единствения в България учебен тренажор - аналог на спускаемия космически апарат „Союз – ТМА“. Екипажите ще проведат състезание, като най-добрите ще получат награди. Програмата ще води лично един от тримата българи, преминали пълния курс за обучение на космонавти – Красимир Стоянов, който е ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“.

Следобедите са предназначени за творчество и за мастърклас по авиомоделизъм – ще се изработват малки летателни апарати и хвърчила. Лагерните смени предвиждат и всекидневни тренировки в басейна и в модерните спортни и фитнес зали на комплекса. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама