Барелеф на кап. Георги Георгиев обогати фонда на Военноморския музей

06:29, 22 фев 17 / Култура 25 649 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Гипсов барелеф на кап. Георги Георгиев – първия българин, обиколил света сам с яхтата „Кор Кароли“, обогати фонда на Военноморския музей във Варна. Скулптурното изображение е дело на Павел Джеферов и е дарено от наследниците му, съобщи директорът на музея д-р Мариана Кръстева.

В петък от 11 ч. в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита традиционната годишна изложба „Многото пътеки към морската история 2016“. Тя представя част от артефактите, получени от музея през изминалата година и е знак на признателност към всички, които дават своя принос за обогатяване на фонда му и показват съпричастност към мисията за съхраняване на морската ни история.

В изложбата ще бъдат представени лични вещи и документи на български офицери – на адмирал Христо Контров, на капитан I ранг Стефан Донев (1928 – 1984), на полковник Панайот Георгиев – участник в Балканската и в Първата световна война. Сред новите постъпления е течение на емблематичния вестник „Вапцаровец“ – издание на Висшето военноморско училище, включително алуминиевите плаки на един от броевете. Обгорена посуда напомня за унищожения от пожар през 1983 г. речен товаро-пътнически кораб „Георги Димитров“ (бивш „Цар Борис III“). От различни военни формирования са получени учебни мишени, преносимо медицинско оборудване, командирско сандъче, специално защитно облекло.

Посетителите на Военноморския музей вече могат да разгледат изложената във външната експозиция корабна лодка тип „Баркас“, получена от първи дивизион на Пункта за базиране – Варна. Снимки и документи илюстрират различни събития и процеси от историята на водния транспорт.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 20 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама