276 души се борят за 15-те варненски мандата в следващия парламент

09:53, 22 фев 17 / Политика 25 509 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Средно по 18 души се борят за място от Трети многомандатен избирателен район Варна в следващото Народно събрание. Това показват регистрациите в Районната избирателна комисия, които приключиха вчера.

В битката за парламента от морската столица влизат десет партии и десет коалиции, които са регистрирали общо 274 кандидати. Като независими ще търсят подкрепа двама души – Росица Йорданова и Красимир Жейнов, след като регистрацията на инициативния комитет на третия кандидат – Илко Христов, вчера бе заличена от РИК заради неизпълнени изисквания.

С най-многобройна листа – от 30 души, е ГЕРБ. Следват кандидатите на ДПС, които са 28, и на коалиция „БСП за България“ - 26 души. Най-кратката листа е на ПП „Български демократичен център“ - тя съдържа само едно име.

В предизборната надпревара от Варна ще участват лидерите на 5 политически сили. Листите на собствените си партии оглавяват създателите на „Воля“ Веселин Марешки и на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Двамата нееднократно са кръстосвали шпаги в предизборни битки за кметския пост във Варна, а в момента са страни по наказателно дело за изнудване и побой. Татяна Дончева води листата на коалиция „АБВ – Движение 21“, Радан Кънев е начело в листата на коалицията „Нова република“, лидерът на „Глад народен“ Светльо Витков е втори в листата на реформаторите.

Актьорът Стефан Данаилов е водач на листата на БСП, Любен Чаталов е на втора позиция в списъка на „Коалиция на недоволните“, изгряващата филмова звезда Луиза Григорова е вписана на седмо място в листата на „Да, България“.

Определяната като най-успешен министър на ГЕРБ Лиляна Павлова води листата на ГЕРБ, бившият вицепремиер от правителството на Димитър Попов Александър Томов е начело във варненската листа на „Да, България“, бившият просветен министър проф. Анелия Клисарова е втора в листата на БСП.

Без нищо общо с Варна, но именно от този район се кандидатира разградчанката Антоанета Цонева, която е водач на листата на „Да, България“. Плевенчанинът Найден Зеленогорски е в челото на листата на реформаторите. Бившият областен управител на Пловдив и бивш депутат от ДПС Венцислав Каймаканов оглавява листата на коалиция „Обединение ДОСТ“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама