Общинската ин витро програма във Варна даде живот на 14 бебета

16:51, 22 фев 17 25 700 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Общо 235 000 лева са разпределени между двойки с репродуктивни проблеми по общинската ин витро програма на Варна от създаването й през 2014 г. Тази година във фонда са заделени 170 000 лв. За трите години благодарение на програмата са се родили 14 бебета, а още 5 са на път. Това стана ясно на среща на кмета Иван Портних и координатора на програмата „Искам бебе“ за Варна Валентина Иванова с подпомогнати майки, част от които бяха с децата си.

Всяка година увеличаваме средствата в общинския бюджет в подкрепа на ин витро програмата. Вярвам, че тази добра практика ще продължи, защото резултатите са прекрасни. Благодаря на фондация „Искам бебе“, на д-р Милен Врабевски, който помогна тази програма да се развива, на всички, които стоят и работят за тази кауза“, заяви кметът Портних, който подари на всяка майка пластика – символ на споделеното щастие.
Общинската програма се осъществява независимо от Националния фонд „Асистирана репродукция“ и дава шанс и на двойки, които не отговарят на изискванията и критериите на държавната програма. По нея до момента са кандидатствали 150 двойки, одобрени са 102. Всяка получава по 2000 лв., с които да заплаща различни изследвания, съпътстващи процедурата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама