ДАМТН отнема лиценза на надзорното лице за газовата инсталация след инцидента в Гранд мол Варна

16:43, 23 фев 17 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на лицето извършвало технически надзор на газовата инсталация, след вчерашния инцидент в заведението за хранене в Гранд Мол Варна. Това съобщиха от БГНЕС.

Веднага след инцидента инспекторите на ДАМТН бяха изпратени на място, за да проверят обстоятелствата около случая. Те са установили, че в нарушение на изискванията за безопасност, надзорното лице е заверило проекта за изпълнение на газовата инсталация, позволило е съхранение на газовите бутилки в помещението за готвене и е извършило регистрация, първоначален технически преглед и е разрешило експлоатацията, въпреки всички несъответствия с нормативните актове.

Тези действия са създали допълнителна рискова ситуация и са довели до експлозията. Друго установено нарушение на място е, че собствениците на ресторанта не са определили лице, което да отговаря за безопасната експлоатация на съоръжението, информират от ДАМТН.

Първоначалният оглед показва, че най-вероятна причина за взрива е изпускането на газ от една от бутилките в кухнята на заведението. В резултат на него е разрушен шкафа на бутилковата инсталация, колектор, предпазна и контролна и регулираща арматура и материални щети по складовото и кухненското помещение на ресторанта.

Освен отнемането на лиценза, на надзорното лице ще бъдат съставени и актове за нарушенията, както и на собствениците на заведението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама