Протестът на рибарите продължава

09:10, 24 фев 17 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестните действия на риболовците срещу ръководството на ИАРА и управлението на сектора в последите месеци, които започнаха вчера във Варна, продължават и днес. След като вчера шестваха от Дома на транспортните работници до рибарското пристанище в кв. „Аспарухово“ и за кратко затрудниха автомобилното движение по Аспаруховия мост, този път протестиращите ще напълнят с корабчета и лодки морето пред Варна.

Според уведомлението, изпратено до кмета Иван Портних от председателя на сдружението „Черноморски изгрев“ Иван Милев, протестът ще започне отново в 11 ч. Тогава в акваторията пред пристанището в „Аспарухово“ ще се съберат риболовни съдове от Варна, Балчик, Каварна и Поморие. Те ще направят обиколка на канала към Варненското езеро, която се предвижда да продължи около 2 часа и да завърши пред пристанището „Родопа“ в Южната промишлена зона.

Риболовците настояват за оставки на шефовете на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, упрекват ги в некомпетентност и нежелание за конструктивен диалог, жалват се от тормоз и репресии от страна на инспекторите.

Напрежението започна да се трупа заради есенния риболов поради грешно тълкуване на заповед на министъра на земеделието. Според нея от 15 септември до 15 декеммври е разрешен уловът на преходни риби като чернокоп, сафрид и трицона в зоната от 1 до 3 мили от брега. Чиновниците обаче или не правят, или не искат да правят разлика между тях и забранените преходни есетрови риби, и скъсали от проверки и глоби риболовците. Заради тенденциозните проверки и сега, в разгара на сезона за улов на калкан, голяма част от корабите не излизат в морето. Рибарите твърдят, че е забавено и издаването на разрешителните, а годишната квота за улов на калкан от 43,2 тона трябва да се изпълни до 15 април.

Възможно е протестното шествие по море днес да затрудни корабоплаването в района. Предупреждение за това рибарите са изпратили до Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама