Студенти поискаха от кмета на Варна преференции за градския транспорт

16:23, 27 фев 17 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преференции за пътуване в градския транспорт и за посещения на културни събития поискаха от варненския кмет Иван Портних студенти от Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Те се оплакаха от безразборното паркиране на автомобили в района на университета и занемарените площи около общежитията, които според тях университетът би стопанисвал много по-добре.

Срещата с представители на Студентския съвет бе част от инициативата за запознаване на академичната младеж с инициативите около титлата „Европейска младежка столица“, на която тази година е носител Варна. „Важно е да чуя Вашата визия за развитието на Варна, защото сте представители на университет, който е гордост не само за града и региона, но и за цяла България“, каза кметът. Той сподели, че важните приоритети за работата на Община Варна са съсредоточени по оста  образование – кариера – доходи, с цел създаване на възможности за развитие на младите хора. Доказателство за това е и рекордният бюджет за образование тази година - над 104 млн. лв.  

Амбицирани сме да превърнем Варна в град на знанието. Община Варна, заедно с Медицинския университет, Варненския свободен университет и Висшето военноморско училище, поставихме основи за създаване на акселератор за иновации, ползвайки потенциала на академичната и младежка общност в нашия град.  Това ще даде възможности за развитие на стартъп компании, защо не свързани с медицина, фармация, здравен мениджмънт“, каза кметът. Той запозна студентите и с работата по създаването на Черноморски международен младежки център, по реализацията на проекта за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, с проекта „С колело на лекции“.

Иван Портних подчерта, че е важно да бъдат развивани зоните, предназначени за изграждане на кампус и спортна база на университета, които държавата вече предостави на Медицинския университет. Той припомни, че част от общинската инфраструктурна програма предвижда изграждане на спортни площадки в целия град, включително край студентски общежития и университети.

Участниците приеха да проведат работна тристранна среща – с представители на сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017“, общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ и Медицинския университет, за конкретни решения по поставените теми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама