Във Варна откриват паметна плоча на Антим І

07:00, 02 мар 17 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметна плоча на първия български екзарх Антим І ще бъде открита днес във Варна. Решението бе взето от Общинския съвет през миналата година и бе по повод 200-годишнината от рождението му. Плочата ще бъде поставена на фасадата на сграда, която се намира на ъгъла на ул. „Антим I” и бул. „Мария Луиза“.

Антим I (1816—1888) е останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. Роден е в Лозенград, светското му име е Атанас Михайлов Чалъков. Учил е в Цариград и Света гора, приел монашески сан в манастира Хилендар, след което продължил на остров Халки и в Одеса. През 1856 г. завършил богословие в Московската духовна академия, след което станал ректор на семинарията в Халки.

През 1861 г. бил избран за Варненско-преславски, а през 1868 г. - за Видински митрополит. Тук той скъсал с Цариградската патриаршия, като взел страната на народа и станал един от най-енергичните и предани борци за българската църковна независимост.

След основаването на Българската екзархия е бил избран през 1872 г. за пръв екзарх. Енергично отстоявал правата на народа, снел отлъчването на владиците, ръкоположил нови владици. Екзарх Антим I протестирал против Баташките кланета и се обърнал с писмо до руския цар, в което изложил тежкото положение на българския народ и помолил царя да се застъпи за България (след като прочел писмото, Александър II написал върху него "Да се освободи България!").

За тази му дейност Портата свалила екзарх Антим от екзархийския пост и го заточила в Мала Азия. След свършването на Руско-турската война през 1878 г. екзарх Антим I  бил освободен и заминал за епархията си във Видин.

През 1879 г. бил избран за председател на Учредително народно събрание, което на 17 април 1879 г. избрало княз Александър Батенберг.

Екзарх Антим I починал във Видин през 1888 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама