Стотици варненци се включиха в честването на националния празник

17:04, 03 мар 17 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варна чества 139-годишнината от Освобождението с шествия, изложби, концерти и спорт. Денят започна с Божествена света литургия, която Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи в катедралния храм „Свето Успение Богородично“. След края й на площад „Св. св. Кирил и Методий“ тържествено бе издигнат националният флаг, а областният управител Тодор Йотов и кметът Иван Портних поведоха шествие по варненските улици.

Множеството стигна до паметника на граф Игнатиев, до мемориала на украинските воини и до паметника руските воини в Морската градина, където с военен ритуал бяха положени венци. Цветя отрупаха и паметниците по Алеята на възрожденците в Морската градина.

Около 350 души се включиха в традиционната щафетна обиколка на Радио Варна по обяд, която за 54-ти път се провежда на 3 март. Даден бе и стартът на регатата „Трети март“, която ще продължи още два дни в акваторията на Варненското езеро.

По обяд рокери се събраха на площад „Св. св. Кирил и Методий“ за обичайното си мотошествие и развяха националния трибагреник от моторите си. Празникът събра в Детския кът на Морската градина и много малчугани, за които имаше специално подготвена програма с изпълнения на гайди и национални танци.

Фотографската изложба „Моята България“ бе открита във Фестивалния и конгресен център. Там бяха наградени и победителите от едноименния конкурс, организиран от Общинския детски комплекс. Празникът ще завърши с голям концерт във ФКЦ и празнична заря-проверка на входа на Морската градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама