В Девня посрещнаха освободителната войска на генерал Манзей

17:31, 03 мар 17 25 800 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С вълнуваща военноисторическа възстановка, възрожденски песни, залпове и богата фолклорна програма девненци отбелязаха националния празник на площада пред читалище "Просвета". Специален гост на общоградското празненство в квартал "Девня -1" бе Александър Кужов, съветник на генералния консул на Руската федерация във Варна. 
 

Снимка: Община-девня

Пременен в народна носия, кметът Свилен Шитов благодари на всички девненци, които излязоха на мегдана на 3 март. В приветственото си слово той изтъкна делото на руския император Александър II, наричан от българския народ Цар Освободител. В своята реч Александър Кужов подчерта, че не са много народите по света като българския и руския, които да са толкова свързани помежду си. Той пожела мир и любов на българи и руснаци и изрази надежда, че двете страни ще продължат да поддържат братски отношения въпреки изпитанията на времето. 

"Искам да изкажа почит към всички руски, беларуски, украински, финландски и румънски войски, които са се присъединили към руската армия и са загинали за освобождението на българския народ. Во веки веков преданост към подвига ви. Заповядайте!" - с тези думи кметът се обърна към генерал Манзей и войската му, които девненци посрещнаха на площада с хляб и сол, както се е случило преди 139 години в село Девне – едно от най-големите в състава на Провадийската околия. 

Снимка: Община-Девня

Възстановката, която бе изпълнена от актьори на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб "46-и пехотен Добрички полк", бе първото по рода си събитие в културния календар на Девня.  На фона на военна музика и дикторски исторически разказ генерал Манзей, конниците и дружината му се спуснаха към мегдана на село Девне, след като предварително двама драгуни разузнаха каква е обстановката и има ли турци. 

Множеството посрещна войските с празнични възгласи и аплодисменти, а кметът Свилен Шитов и неговият заместник Донка Йорданова поднесоха на генерала хляб и сол и бъклица вино.  След разменените приветствия последваха руският и българският химн, а свещеник благослови генерала и поръси войската за здраве. Отслужена бе и заупокойна молитва за душите на загиналите, в чиято памет площадът притихна в едноминутно мълчание. Последва команда за стрелба и пушките на руските освободители гръмнаха. 

След спектакъла всички девненци имаха възможността да се снимат за спомен с актьорите. Междувременно кметът Свилен Шитов и Александър Кужов поднесоха цветя пред намиращия се в близост паметник на загиналите воини.  

Снимка: Община-Девня

Празничната програма продължи с топовни залпове, вдъхновяващи фолклорни изпълнения на самодейни състави при девненските читалища и общоградско хоро на площада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама