Аварийните дейности в „Полимери“ започват на 8 март

18:04, 06 мар 17 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тежките фракции в компрометирания резервоар на територията на фалиралия завод „Полимери“ трябва да бъдат прехвърлени в спешен порядък. Това стана ясно на провелото се този следобед заседание на Кризисния щаб към Община Девня, в което участваха представители на различни институции, ангажирани с овладяването на създалата се ситуация. Очаква се утре областният управител на Варна Тодор Йотов да издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение с до един месец.

От сряда, 8 март, започва изпълнението на дейностите, предписани в оперативния план, обяви кметът на Девня Свилен Шитов. Сред тях са разчистване на разбитата мозаечна обваловка на площадката, на която са разположени резервоарите с трихлоретан, изграждане на видеонаблюдение, полагане на нова, химически устойчива бетонна настилка, монтиране на ветропоказателни ръкави и др. Свилен Шитов уточни, че площта, която трябва да бъде обхваната от възстановителните работи, е около 3000 кв. метра.

Готови са и резултатите от назначената ултразвукова дебелометрия на съседния резервоар, както и на още два, в които би могъл да бъде прехвърлен отпадъчният трихлоретан от компрометираната бака. Те показват, че съдовете са конструктивно здрави, но преди да се направи трансферът, трябва да стане ясно каква е киселинността на тежките фракции. Ако се окаже, че е много висока, тя първо трябва да се намали с натриева основа, за да не се създават предпоставки за нови кризисни ситуации, обясни консултантът на Община Девня инж. Румен Дяков. В следобедните часове утре ще станат ясни резултатите от лабораторните изследвания на взетите от компрометирания съд проби, след което ще се прецени как да се действа. По думите на специалиста трябва да се укрепи и заварката на един от крановете, монтирани в долната част на съседния здрав резервоар, преди да се пристъпи към прехвърлянето.

Най-лошият сценарий, до който може да се стигне, според инж. Дяков, е разлив на трихлоретан от пробития резервоар. Ако това се случи, преди да бъде положена новата бетонова настилка, тежките фракции ще се просмучат в подпочвения слой. Итко Илиев – служител по сигурността в Община Девня, увери, че е създадена необходимата организация с местната служба по пожарна безопасност и защита на населението за своевременно изпомпване на евентуалния разлив и временното му съхранение в жп цистерни.

Районът на бедствието е подсилен с допълнителна охрана, заяви кметът Шитов. Във вторник общината ще има яснота за финансовите параметри на аварийната операция, за която се надява да получи авансово средства от държавата.

Заместник областният управител на Варна Иван Иванов заяви, че фирмата, обжалвала обществената поръчка за утилизация на тежките фракции, е платила държавната си такса и по случая вече е образувано производство в Комисията за защита на конкуренцията. Това на практика означава, че процедурата за транспортирането и обезвреждането на тежките фракции в чужбина ще бъде блокирана за продължителен период от време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама