Митрополит Йоан: Истинският празник на жената е Благовещение

17:57, 07 мар 17 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Осми март е свързан с една идеология, която искаше да откъсне хората от църквата. Истинският празник на жената е 25 март, когато честваме Благовещение.“ Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по време на форум на тема „Българката и морето“, организиран от ВМС и Община Варна в навечерието на Международния ден на жината. Все пак владиката поздрави участничките във форума – дами, които работят в различни сфери на бизнеса, науката и обществения живот, и им пожела да бъдат достойни майки, съпруги и пазителки на вярата.

„Какво е общото между морето и жените? Това е вълнението, което предизвиквате!“ Така кметът Иван Портних се обърна към присъстващите. Той допълни, че според него уважението към жената е мярка за прогрес, затова е поверил голяма част от управлението на Варна на дами.

В състава на Военноморските сили на България служат общо 580 жени. Това е около 11% от целия личен състав. Представителки на нежния пол заемат 11% от военните длъжности и 48% от цивилните в армията, съобщи командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

„Растежът в йерархията във ВМС е въпрос на способности, знания и умения и когато жената се докаже, няма никакви други причини това да не се случи”, каза контрадмиралът и не изключи възможността един ден жена да командва военния флот. „Именно армията е първото място, където падат всички изкуствени наслоения като дискриминация, расизъм, нетолерантност. Там става въпрос за национални интереси. Когато оцеляването на нацията и държавата е под въпрос, няма място за такива второстепенни социални наслоения, каквито са дискриминацията по пол, произход, вероизповедание. Първите, които отварят своите врати към различните етноси и жените, са именно въоръжените сили“, заяви командирът на флота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама