Гимназисти дават идеи за развитие на спортната база в Девня

07:27, 08 мар 17 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гимназисти от СУ „Васил Левски“, които участват в програмата „Академия за мечти“ на Фондация „BCause”, ще представят своята визия за развитието на спортната база в Девня на семинар във Велико Търново, който ще се проведе идния уикенд. На въпросите около сегашното й състояние и бъдещето й бе посветена срещата им с кмета на индустриалния град Свилен Шитов.

Кметът запозна учениците с идеен проект на общинската администрация от 1997 г., който предвижда изграждане на спортен комплекс до училището в Девня с голям стадион и два басейна. Тъй като в терена, на който е трябвало да се изгради съоръжението, попадат и частни имоти, този проект е зациклил. Към днешна дата той е непосилен, защото през 1997 г. бюджетът на община Девня е бил 33 млн. лева, а в момента е близо 5 пъти по-нисък, посочи Шитов и обясни на учениците какви са причините за драстичното свиване на средствата в местната хазна.

Той декларира пред гимназистите, че след като общината урегулира парцела до училището, там ще започне строителство на многофункционален спортен комплекс, но с по-малък капацитет. На учениците бе поставена задача да визуализират своите идеи за оборудването на бъдещата зала, която трябва да предоставя възможности за едновременно упражняване на няколко вида спорт. За да ги улесни в работата им, кметът планира да организира пътуване на гимназистите до близкия град Суворово, където да направят проучване на тамошния спортен комплекс.

Учениците бяха запознати и с проекта за изграждане на обединен детски център в кв. „Девня-1“, където ще има велоалеи, площадка по безопасност на движението, кафе-сладкарница, кабинети за извънкласна дейност. „Не се притеснявайте да изразявате мнението си, да споделяте идеи и да задавате въпроси“, призова Шитов. Гимназиститеа заявиха готовност да съдействат на местната власт с идеи за развитието на спортната база, а кметът декларира, че ще откликва на всички техни предложения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама