Портних подкрепя ректорите от Северна България за промяна на субсидиите

16:16, 09 мар 17 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Категорично подкрепям общата позиция на ректорите от Северна България за по-справедливо разпределяне на държавните субсидии за всички университети в страната, без преференции само за София.  Убеден съм, че подготовката на студентите във Варна е на високо ниво и заслужават пълна подкрепа.  Едва ли са много университетите, които могат да се похвалят с над 95-годишна история като Икономическия университет, чиито кадри са сред най-търсените на пазара на труда.“ Това каза на среща със студентите и академичното ръководство на ИУ кметът на Варна Иван Портних.

Преди ден ректорите на Русенския, Великотърновския, Шуменския университет, на Икономическия във Варна и Техническите във Варна и Габрово, както и на Стопанската академия в Свищов, се събраха в морската столица, за да уточнят исканията си за нова методика за разпределяне на държавните дотации. По думите им в последните две години държавата несправедливо е финансирала с повече средства университетите в София за сметка на тези в останалите градове, а на висшите училища в Северна България се полагат едва 27% от бюджета за висше образование у нас.

В новата транспортна схема, по която работи Община Варна, ще бъде заложена по-гъвкава транспортна връзка между двата корпуса на Икономическия университет, съобщи още кметът Портних. Той запозна младежите с основните насоки в работата на общинската администрация и изпълняваните проекти, като ги прикани да бъдат активни в даването на идеи за развитието на града.

Студентите поискаха Община Варна да поеме разноските за сцена, на която да се изявява фолклорният ансамбъл от университета. Председателят на студентския съвет Антонио Хаджиколев представи събитията на Икономическия университет, подчинени на титлата Европейска младежка столица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама