Всяко десето от преждевременно родените деца е с бъбречна болест

18:40, 09 мар 17 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Затлъстяването и раждането преди 36-ата гестационна седмица са сред най-високорисковите фактори за появата на бъбречно заболяване сред децата. Това каза доц. Анелия Буева – национален консултант по детска нефрология, днес във Варна на конференция, посветена на Световния бъбречен ден. Национален скрининг сред 5860 здрави деца е установил, че 12,6 процента – което е 151 200 деца в България, са със затлъстяване. Специалистите са категорични, че броят им е дори по-голям, тъй като изследването е било доброволно, а по правило хората с проблем отказват да бъдат обект на скрининг.

Пандемичното разпространение на бъбречната болест засяга силно и недоносените деца. Всяко десето от 100 деца, родени преждевременно, е с бъбречна болест. Тези деца след 30-40 години ще бъдат болни на хемодиализа. Причината е, че бъбреците се развиват напълно след 36-ата седмица от бременноста. Родените преди този период имат недостатъчен брой нефрони, а те не се увеличават с възрастта, обясни доц. Буева. От двоя страна недоносените деца биват обгрижвани и хранени по-активно, в резултат на което рискът от затлъстяване сред тях се повишава допълнително. Взети заедно тези два фактора – недоносеност и затлъстялост, водят до сигурно увреждане на бъбреците, които, товарени да преработват по-голямо количество храна, се амортизират по-рано.

От 2013 г. насам личните лекари са задължени да осигурят на децата на 6 месеца ехографско изследване на отделителната система. Целта е ранно установяване на аномалии в бъбреците и по-адекватно и своевременно лечение. За децата над 7 години пък е заължително поне веднъж в годината да се изследват нивата на белтъка в урината, чието наличие е сигурен признак за бъбречна недостатъчност.

Затлъстяването е вече доказано самостоятелен рисков фактор за бъбречни заболявания и при възрастните и се нарежда наравно с диабета и артериалната хипертония. Има клинични доказателства, че заболеваемостта от бъбречна недостатъчност при хора с нормално тегло е около 6,5 процента, докато при тези с наднормено тя скача два пъти – 12,98%, съобщи доц. Стефан Кривошиев, председател на Българската бъбречна асоциация.

Направен в България скрининг – европейско здравно интервю - сред възрастното население установява, че при хора над 20 години със затлъстяване са 33,2%, 37% са с наднормено тегло и само 29% са българите са с нормално тегло. При възрастните над 45 години затлъстелите са 40%, обясни доц. Кривошиев.

Проучванията показват също, че хората с по-нисък социален статус са по-често пациенти на специалистите по нефрология заради по-лошото качество на приеманата храна, водещо до повишаване на телесната маса.

Добрата новина е, че бъбречната недостатъчност, причинена от затлъстяване, е предотвратима. Решението е здравословно хранене и добра двигателна култура от ранна детска възраст, категорични са специалистите. Само така ще бъдат намалени и другите два основни фактора за заболяването на бъбреците – диабетът и хипертонията, в чиято основа също е наднорменото тегло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама