Ансамбъл „Пирин“ очарова Девня

20:04, 10 мар 17 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Невероятен концерт-спектакъл със солови и групови песенни изпълнения и танци, претворяващи наследството на традиционния фолклор, изнесе емблематичният ансамбъл "Пирин" в Девня. Това бе специалният жест на общината към гражданите и местните самодейни състави по повод националния празник 3 март и Международния ден на жената 8 март. 

Залата на читалище "Просвета-1900" се оказа тясна, за да побере всички, които искаха да почувстват магията на българския фолклор, пресъздадена на сцената с много любов и всеотдайност.

Сложни танцови композиции, феерия от цветове, красиви гласове и струяща виталност зареждаха публиката с празнично настроение. Впечатление направи и взаимовръзката между орнаментиката на носиите и сложността на песенните и танцови изпълнения.  Богатият и разнообразен репертоар от песни и танци от различни фолклорни области, които ансамбъл "Пирин" изнесе на сцената със заразителен артистизъм, потопиха девненци в безценното духовно съзидание на българския народ, което органично прониква в съвременността и ни кара да се чувстваме горди и специални. Моми в гиздави носии, момци, танцуващи върху тъпани, празнични и елегични песни под съпровода на различни ударни, духови и струнни инструменти се редуваха в една безупречна последователност, която изправи публиката на крака с нестихващи аплодисменти. 

Кметът Свилен Шитов поднесе цветя на изпълнителния директор на фолклорен ансамбъл "Пирин" Данислав Кехайов. "Вие сте уникални, не мога да скрия емоцията, която изпитвам. Българският фолклор ще пребъде", заяви Свилен Шитов. Той изказа специални благодарности към местните музикални и танцови състави, които пазят ревностно народните традиции и ги предават на новите поколения.

Изпълнителният директор на ансамбъла благодари за гостоприемството и поиска от кмета да разшири сцената, за да може за вбъдеще ансамбълът да изнесе концерт в пълен състав. В отговор Свилен Шитов заяви, че читалище "Просвета" е спечелило проект по ОП "Развитие на селските райони", който предвижда основен ремонт на сградата и преустройство на сцената.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама