Две нарушения в предизборната кампания установи РИК – Варна

07:51, 11 мар 17 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две нарушения на правилата за водене на предизборна кампания установи Районната избирателна комисия във Варна с решения от вчера. Агитацията при тях е била в полза на коалиция „Обединение ДОСТ“ и на политическата партия „Воля“.

Сигналът за първото е получен с преписка, образувана от Четвърто Районно управление на полицията по статия в електронно издание, придружена с видеоклип. На него се вижда как от тонколони на син микробус с варненска регистрация в кв. „Аспарухово“ се извършва агитация на турски език за №13 в бюлетината - коалиция „Обединение ДОСТ“. Микробусът е облепен с лика на водача на коалиция “Обединение ДОСТ“ за 3 МИР - Венцислав Каймаканов, номер 13 в бюлетината, надпис в полукръг -“Обединение ДОСТ“, а под него в полукръг „ДОСТ НПСД“, с изобразено ръкостискане между тях и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Според РИК обаче размерите на надписа на отговарят на задължителните изисквания.

По случая е извършена проверка от IV РУП на МВР. Установено е, че собственик на микробуса е Реджеб Митхат Реджеб, регистриран под №7 в кандидатската листа на коалицията. От органите на полицията са свалени сведения от двама свидетели, приложени по преписката. Единият твърди, че на ул.“А.Монев“ в кв. „Аспарухово“ на 7 март от същия микробус, озвучени по мегафон, ясно се чували думите „ДОСТ бурда“ на турски език. Според другия на същата дата силна музика и реч на турски език са звучали от микробуса и на ул. „Розова долина“.

Районната избирателна комисия е установила нарушение на забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския, предвидена в чл. 181 ал. 2 от Изборния кодекс, от страна на коалиция „Обединение ДОСТ“ и указва на представляващите коалицията Лютви Ахмед Местан и Орхан Ахмедов Исмаилов, че всички прояви в кампанията съгласно Изборния кодекс се провеждат на български език.

Вторият сигнал е получен от председателя на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Според него в ръководството на организацията са получени сигнали и оплаквания, че в аптеки от веригата „Марешки“ на територията на община Варна са поставени плакати и се раздават листовки в полза на ПП „Воля“. С това са нарушени разпоредби на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и на наредба на здравното министерство за устройството, реда и организа;цията на работата в аптеките.Към жалбата са приложени и снимки. 

Проверка на членове на РИК в 9 аптеки „Марешки“ е установила, че на входните им врати има плакати с надпис: „ВОЛЯ“, „6“, „Проект на Веселин Марешки“ и отпечатан лика на водача на листата за Варна Веселин Марешки. При закупуване на продукти от аптеките се издават касови бонове, на чийто гръб също е изписано „ВОЛЯ“, „Проект на Веселин Марешки“, а стоките се слагат в найлонови торбички със същите надписи. Цветът, шрифтът и начинът на изписването им  е идентичен и напълно съвпада с положения върху агитационните материали. В търговските обекти се раздават  рекламни списания с обозначение: „брой 3, година III, март 2017 г ., безплатно издание, с тираж 300 000 броя“, на чиято корица с големи букви е изписано „ВОЛЯ“ , „Проекта на Веселин Марешки“, „СЪДБАТА ИЗБИРА ЛИДЕРИТЕ“ и е отпечатан същият лик на водача на партийната листа Веселин Марешки, установила проверката.

РИК намира две нарушения на забраната в търговска реклама да се отправят политически внушения - веднъж за за подкрепа на ПП „Воля“ и втори път - за водача на листата й за Варна Веселин Марешки. Тя е формулирана в т. 15.13 на Решение № 4171/01.02.2017 на ЦИК относно условията и реда за провеждане на предизборна кампания в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

На Марешки е указано незабавно да преустанови разпространението на рекламните материали, съдържащи политически внушения.

И двете решения подлежат на обжалване пред Централната избирателна комисия в 3-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама