Ремонтират по „Красива България“ читалището в с. Генерал Киселово

15:53, 11 мар 17 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народно читалище „Асен Златаров 1937“ във варненското село Генерал Киселово ще бъде ремонтирано по проект „Красива България“. "Финансирането е одобрено в началото на март", съобщи кметът на община Вълчи дол Тошко Янев.

Стойността на проекта е 54 715 лв., като съфинансирането от общината е 52%.

Двуетажната сграда на читалището е построена през 1962 г. Тя в лошо състояние – подовете са изгнили, дограмата е стара, дървена и силно компрометирана, мазилките са излющени. Няма информация по нея да е извършван ремонт от построяването й с изключение на цялостния ремонт на покрива, който е направен през 2014 г.

Генерал Киселово е едно от големите села в община Вълчи дол. Населението му наброява 523-ма жители, а читалището се е формирало като основна средищна точка на обществения живот. То разполага с богат библиотечен фонд, като читателските посещения за миналата година са близо 2300. Има уредена етнографска сбирка-музей, отразяваща бита и традициите на местното население. В читалището се съхранява снимков материал относно бойните действия и живота на човека, чието име носи селото – Генерал Пантелей Киселов – един от най-изтъкнатите генерали на българската армия. Създадени са предпоставки да се разшири и обогати сбирката-музей с лични вещи и предмети, свързани с живота на генерала. Салонът на читалището се ползва непрекъснато и целогодишно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама