Започна първият фестивал „Пролетно надиграване“

17:52, 11 мар 17 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Празнично пременени момичета и момчета изпълниха „Гранд мол“ във Варна в първия ден от най-новия фестивал на българския фолклор „Пролетно надиграване“. Организатори са домакините с партньорството на Сънрайз Мюзик ТВ и агенция „Бинев“ и с подкрепата на Община Варна. 

Сълзи на радост донесоха в очите на родители и зрители ентусиазираните малчугани от танцовите състави във възрастовата група до 13 години. Със силно вълнение, насърчавани от водещия – етномузиколога доц. д-р Венцислав Димов, излязоха на сцената мъниците от детска танцова школа „Йованче“ 1 при народно читалище „Васил Левски 1945“ във Варна. Посрещнати с много усмивки и ръкопляскания, те яхнаха своите дървени кончета за детския танц. Сред тях бяха и най-младите участници в „Пролетно надиграване“ 2017 - 3-годишните Ивоил и Летина.

Снимка: "Гранд мол"

По-късно днес бе участието и на най-възрастните участници в танцовата надпревара – танцовия състав към пенсионерски клуб „Брацигово“ от Добрич, водени от Слави Божков. Доайен сред тях е Маринка Панчева на 81 години, която е и най-възрастният участник в надиграването.

76 са танцовите състави, които се включват в първото издание на пролетния фолклорен фестивал във Варна. Те се състезават в 3 категории - Танцови състави, Школи и клубове за народни хора и Фолклорни ансамбли. В категорията „Танцови състави“ участниците са разпределени в три възрастови групи - до 13 г., от 14 до 18 г. и над 19 г. Между най-добрите от тях ще бъде разпределен награден фонд от 6500 лв.

Председател на журито, което ще определи първенците, е проф. д. изк. Лозанка Пейчева, изтъкнат фолклорист и музиколог от Института за етнология и фолклористика към Българската академия на науките. Членове на журито са проф. д-р Антон Андонов, ръководител на катедра „Хореография“ в Академията за музикално и танцово изпълнителско изкуство в Пловдив, и популярният народен певец и вокален педагог Данислав Кехайов, художествен  ръководител на ансамбъл „Пирин“.

Снимка: "Гранд мол"

Първият ден от състезателната програма ще приключи със спектакъл на ансамбъл „Пирин“ - Благоевград. Фестивалът продължава и утре. Входът за всички събития в рамките му е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама