Първа трансплантация на стволови клетки на дете извършиха във Варна

16:58, 13 мар 17 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В университетската болница „Света Марина“ във Варна днес е осъществена първата трансплантация на хематопоетични стволови клетки на дете. Тя е проведена в Трансплантационния център на Клиниката по детска хематология и онкология от екип, включващ медицински специалисти от клиниката и болницата с участието на проф. Игор Резник от Центъра по трансплантации в болница Хадаса – Йерусалим. 

Трансплантацията бе автоложна и е проведена при 6-годишно момиче с невробластом (злокачествен коремeн тумор). Детето вече е изписано от болницата и е в стабилно клинично състояние, съобщиха от болницата. 

През последните години трансплантацията на костен мозък и периферни стволови клетки се използва като рутинен метод за лечение на редица хематологични и онкохематологични заболявания при възрастни и деца, а при солидни детски тумори се употребява все по-широко като неконвенционален терапевтичен избор. 

Подобно при възрастни, трансплантациите на стволови клетки при деца са два вида – автоложни и алогенни. В първия случай стволовите клетки се получават от самия пациент, а във втория – от костния мозък или кръвта на здрав фамилен или нефамилен донор. Изборът на трансплантационен режим зависи от възрастта на детето и вида на основното заболяване. 

Досега стволовоклетъчната трансплантация на български педиатрични пациенти се осъществяваше само в едно столично медицинско заведение и често се налагаше пренасочване към чуждестранни онкологични центрове. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама