Съдия влезе във Варненската търговска гимназия

18:54, 14 мар 17 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За професията „съдия“, за човека под тогата и качествата, които трябва да притежава, говори пред eдинайсетокласниците от Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“ съдия Марияна Ширванян от Административния съд във Варна. С лекцията си за това как се става съдия, какви са изискванията според Закона за съдебната власт и какъв е статутът на административните съдии в Република България съдия Ширванян увлекателно, с много примери от своята практика и от ежедневието в съда, предизвика интереса на младата аудитория.

В анкетата, която бе подготвила и направи в началото на учебния час, учениците отбелязаха най-важните качества, които според тях трябва да притежава един съдия – честност, коректност и етичност, справедливост и неподкупност. Те изразиха интерес и готовност да присъстват на съдебни дела в Административния съд, за да добият директен личен опит от това, което им разясни в лекцията си съдия Ширванян – как се образува и как преминава едно дело, как и кой събира доказателства, кои са страните, какви са правомощията на съдията, какви дела образува и решава административното правораздаване.

Работата на Административниа съд във Варна и гимназията по образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие - Отворени съдилища и прокуратури“, която се осъществява по споразумение между ВСС и МОН, през учебната 2016/2017 г. продължава и през месеците март и април с лекции на съдия Недева и съдия Проданова. Целта на програмата е да се обогатят знанията на учениците за статута, структурата и функциите на съдебната власт и да се формира правна грамотност сред младите хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама