Обсъждат безопасността на играчките на кръгла маса

08:40, 15 мар 17 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С кръгла маса на тема „Безопасни потребителски продукти и услуги“ днес във Варна се отбелязва Международният ден на потребителите. Акцент в нея ще бъде безопасността на децата, свързана с играчките. Ще бъдат набелязани и мерки за ограничаване на отпадъците от електрическо и електронно оборудване в битовата смет – играчки с батерии, дистанционно управляеми уреди, електрически уреди за бита и др.

Кръглата маса започва в 10,30 ч. в Центъра за качество на стоките и потребителска защита в Икономическия университет. Съорганизатори са Комисията за защита на потребителите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

За първи път Международният ден на потребителите е отбелязан на 15 март 1983 г. В България се чества от 1991 г. Датата е свързана с  речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва 4 основни права на потребителя: правото на безопасност, правото на информация, правото на избор и правото да бъдеш чут. Впоследствие са добавени още четири - правото да бъдат задоволени основните потребности, правото на обезщетение, правото на образование и правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама