Подготвят за присаждане на стволови клетки още две деца във Варна

17:32, 17 мар 17 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След успешно извършената първа трансплантация на стволови клетки на дете във Варна в университетската болница „Света Марина“ за същата процедура се подготвят още двама малки пациенти – на 12 и на 15 г. Едното дете е с болестта на Хочкин, а другото страда от Синдром на Юинг. Това съобщи ръководителят на Клиниката по детска хематология и онкология доц. Валерия Калева.

Първият пациент, на който екип на клиниката, ръководен от проф. Игор Резник от болницата „Хадасса“ в Йерусалим, присади успешно стволови клетки преди месец, бе 6-годишно момиченце с коремен тумор невробластом. Миналата седмица то е изписано, чувства се добре и в клиниката го очакват за контролни прегледи.

„Смятаме, че със старта на трансплантациите тук ще помогнем всяко нуждаещо се от този вид терапия дете у нас да получи нужната помощ, без да се налага скъпо лечение в чужбина“, каза доц. Калева. Досега животоспасяващата процедура, която помага на децата да се възстановят след ударна химиотерапия, се правеше само в столичния ИСУЛ.

Всяка година у нас злокачествени заболявания се откриват при 140 – 160 деца. При 30 – 35 от тях е подходяща трансплантацията на стволови клетки. В чужбина процедурата струва между 50 и 150 хиляди евро, а понякога и повече, като е важно и последващото наблюдение на децата, тъй като месеци наред има риск от усложнения.

В България трансплантацията на стволови клетки е остойностена на 100 000 лв. и се покрива напълно от Министерството на здравеопазването. Центърът за трансплантации във варненската болница „Света Марина“ работи от 2 години. Досега на възрастни пациенти в него са извършени над 20 автоложни трансплантации на стволови клетки. Догодина се очаква във Варна да бъде извършена и първата от донор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама