Холандецът Ян ван Маанен дирижира „Аида“ във Варна

11:15, 19 мар 17 / Култура 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като пожъна голям успех през ноември миналата година с операта „Андре Шение“ и спечели сърцата на оперния оркестър във Варна, холандецът Ян ван Маанен отново ще застане на диригентския пулт за операта „Аида“. Спектакълът с режисьор Кузман Попов е на 24 март от 19 ч. в рамките на XVIII Великденски музикален фестивал.

Ролята на Радамес е поверена на Калуди Калудов, в Аида се превъплъщава Анна Дитри, Амнерис – Даниела Дякова, Рамфис – Евгений Станимиров. Кадифеният баритон Свилен Николов ще дебютира в ролата на Амонасро, съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център.

Ян ван Маанен е роден в Холандия, завършва Кралската консерватория в Хага и консерваторията в Утрехт с орган и дирижиране. Работил е като репетитор и диригент в различни холандски оперни театри. В репертоара му влизат „Аида” от Верди, „Турандот” от Пучини, „Палячи” от Леонкавало, „Кармен” от Бизе, „Прилепът” от Щраус и „Хубавата Елена” от Офенбах. През 2013 г. дирижира Седма симфония – Ленинградска от Шостакович със Симфоничния оркестър на Украинското национално радио, излъчена по националните електронни медии на страната. През 2016 дирижира Втората симфония на Рахманинов в Златната зала на Musikvereinвъв Виена. Участва в майсторските класове на Берлинската филхармония. Бъдещите му ангажименти в Холандия включват операта „Евгений Онегин” от Чайковски, симфонията „Пръстенът” от Вагнер/ Де Влигер и фарса „Копринената стълба” от Росини. Ян ван Маанен е работил също като пианист, певец, режисьор, органист и актьор. Композира няколко камерни опери, камерна музика и една симфония. През 2010 е отличен с престижната холандска награда „Wim Sonneveld”.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама