Майка и две дъщери посвещават изложба на Южна Корея

16:32, 19 мар 17 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба, представяща духа на Изтока и Южна Корея, откриват в сряда във варненската галерия „Ларго“ Емануела Цонева и дъщерите й Гергана и Делица. Това е първият им съвместен проект, а майката, която тази година чества 60-годишнина, го избира за анонс на голямата си юбилейна изложба.

„3х3“ е визуален разказ за любовта на три художнички към Южна Корея, представящ емоции, преживяни от три екзотични пътешествия през три различни сезона. Концепцията на експозицията е вдъхновена от спомените им за „страната на утринната свежест”, както поетично я наричат самите корейци. Културата и традициите на Азия отдавна вълнуват художничките, но когато стъпват за пръв път в Сеул, те усещат със сърцето и душата си ритъма на тази страна, колоритния й облик и уникалната симбиоза между динамиката на космополитния град и добре съхранените традиции. Това, което истински ги впечатлява и вдъхновява обаче, е култът към изкуството, което откриват на всяка крачка.

Авторките използват разнообразие от живописни и графични техники - акрил, масло, туш, креда. Съчетанието им с колаж придава интересен почерк на експозицията. Художничките са селектирали и фотографии от пътешествията си, за да покажат на публиката още по-пълен образ на далечната азиатска страна. Избрали са кадри, показващи дворците, природата, градската среда, писмеността на Южна Корея.

Емануела Цонева представя няколко транспаранта, които отвеждат към традициите и историята на Южна Корея. С интересен монохромен натюрморт показва изяществото на старата корейска керамика с характерна глазура – селадон. Авторката залага на образи от миналото, облечени с националната носия –  хамбок и детайли от визията, като обувки, игли за коса с полускъпоценни камъни. Включени са типажи на краля и воина, кралицата и принцесата. Поетичните стихове, посветени на любовта и символиката с първия сняг, поместени между творбите, придават още по-голяма лиричност на картините.

Интересно решение е съвместната творба на Гергана и Делица Цоневи - колоритно пано, което е мозайка от малки картини, разкриващи както преживяни моменти,така и детайли от бита и природата, уловени от погледа на авторките. Като любител кулинар Гергана Цонева акцентира в картините си и върху храната на корейците – важна част от културата на този народ. Младата авторка, завършила графичен дизайн, съчетава мекотата на кредата със стилизацията на колажа.

Делица създава триптих „Сезони”, който е обобщен образ на трите сезона, в които художничките пътуват до Корея – пролет, лято и есен. В своите творби „Калиграфски четки” и „Ветрила”, изпълнени с акрил, туш и колаж, най-младата от трите дами обрисува впечатленията си от артистичната улица „Инсадонг”. Там трите обичат да се разхождат из местните галерии и кокетни занаятчийски дюкянчета, където може да се открие всичко – от калиграфски четки, ръчна хартия и картини до бижута и всякакви местни сувенири.

Откриването е от 18 ч. на 22 март в галерията на ул. „Хан Крум“ 8. Изложбата ще остане там до 12 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама