Потвърдиха ареста на разследван за дизайнерска дрога

12:02, 21 мар 17 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цветалин Колев, обвиняем по досъдебно производство на областната дирекция на МВР в Разград за разпространение на аналог на дизайнерска дрога, ще продължи да пребивава в ареста. Състав на Апелативния съд във Варна потвърди определение на Разградския окръжен съд от миналата седмица, с което на 29-годишния обвиняем е било отказано изменение в по-лека на мярката за неотклонение.

Разследването за продажбата на новата дизайнерска в Разград е започнало през август миналата година, а Цветалин е бил задържан при полицейска акция на 5 декември, съобщиха от пресслужбата на съда. При обиск от дома му са иззети 131 грама тревиста маса, която при наркополевия тест реагирала на метамфетамин. Според експертна справка стойността на иззетата дрога възлиза на 1310 лв.

Днес защитата на обвиняемия обжалва пред въззивния съд отказа за изменение на процесуалната мярка за принуда, като се мотивира с „бездействието“ на разследващите и с тежкото здравословно състояние на бащата на Колев. Според прокуратурата обаче високата обществена опасност на обвиняемия, разпространявал продължително време аналог на високорискови наркотични вещества, е достатъчно сериозно основание, за да се потвърди арестът.

Събраните в хода на разследването свидетелски разкази от 9-има съграждани на обвиняемия, разпитани пред съдия, подкрепят първоначалното обвинение в това, че в продължение на 3 - 4 месеца Колев им е продавал дизайнерски чай. Тези доказателства, както и установеното количество от веществото, обосновават предположението, че Цветалин е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и за което законът предвижда затвор до 8 години.

В хода на досъдебното производство са били назначени 2 експертизи, които установяват изключително вредното въздействие на веществото. То е химически аналог на вещества от групата на синтетичните канабиноиди и има силно токсично въздействие, което застрашава във висока степен живота на тези, които го употребяват, дори и в малка доза.

Към тези аргументи апелативният съд прибави и наличието на реална опасност Колев да извърши ново престъпление, ако е с по-лека мярка за неотклонение. Основание за този извод съдът намира във високата обществена опасност на обвиняемия, който въпреки че е работил в обществения транспорт и е учил във висше училище, е проявил престъпна упоритост, за да държи и да разпространява новия вид дрога. Колев е с чисто съдебно минало, но през 2012 г. е бил административно наказан с 1000 лв. глоба за това, че държал малко количество марихуана.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама