Гимназисти усвояват принципите на административното правосъдие

12:57, 21 мар 17 25 201 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекция на тема „Що е административно правосъдие? Компетентност на административните съдилища в Република България. Видовете административни актове и контрол за законосъобразност“ изнесе съдия Даниела Недева пред единадесетокласници от Варненската търговска гимназия. Това е четвъртата по тема лекция от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която Административният съд във Варна реализира в партньорство с гимназията.

Съдия Недева запозна младите хора с принципите на административното правосъдие, с последиците от административни нарушения и административни наказания, с производствата пред съда, с възможностите за защита интересите на гражданите в често срещани житейски ситуации, в които се изискват минимални правни познания. С редица примери от административни дела на учениците бе изяснено как практически следва да подходят в различни ситуации - като ползватели на услуги, като страни в административното и съдебното производство.

Следващата лекция по програмата е предвидена за 5 април. Темата ще разшири познанията на учениците за правомощията на Върховен административен съд и правата ни като граждани на Европейския съюз.

Образователната програма е инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието, за която има подписан 5-годишен договор за съвместно реализиране.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама