Окръжният съд във Варна отчете намаление на делата

15:56, 24 мар 17 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С около 1500 по-малко в сравнение с 2015 г. са постъпилите дела във Варненския окръжен съд през миналата година. Значително намаление има и в броя на свършените дела спрямо предходните две години. Това стана ясно на проведеното днес годишно събрание на институцията, на което присъстваха административният ръководител на Апелативния съд Ванухи Аракелян и заместниците й, ръководителят на Окръжната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров, както и административните ръководители на районните съдилища във Варна, Провадия и Девня - Ерна Якова, Катя Савова и Димо Цолов.

През миналата година в съда са постъпили 7241 дела, свършени са 6086, като от тях 4995 са със съдебен акт по същество, а 1091 са прекратени. Приключените в 3-месечен срок са 5262, което е 86% от общия брой дела. Процентът на решените в едномесечен срок дела се запазва относително стабилен за тригодишния период. Резултатите са показателни за бързината на правораздаването - 97% от делата са постановени в едномесечен срок.

През изминалата година 1385 акта на Окръжния съд във Варна са върнати от горна инстанция след обжалване, от които 705 са потвърдени, 231 – отменени, а 267 са недопуснати до касационно обжалване. Натовареността на съдиите - по щат и действителна, през 2016 г., е била по-ниска в сравнение с тази от предходните две години. Средномесечно един съдия е разглеждал 12.9 дела и е свършил 10.16 дела, съобщиха от пресслужбата на съда. Сравнението с останалите окръжни съдилища в страната нарежда по натовареност ВОС след Софийския градски съд и Окръжния съд в Пловдив.

Откритата през април „Синя стая“ за разпити на деца, свидетели или жертви на насилие, е била използвана 11 пъти през годината, предимно по дела на Районния съд във Варна. Изключително успешна е била годината за Центъра по медиация - с 58 препратени дела от 11 съдебни състава на Районен и Окръжен съд. В рамките на 12 месеца са насрочени 42 медиации, проведени са 75 срещи и са сключени 15 споразумения от спорещи в съда страни. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама