Епидемиолози дирят неимунизирани срещу морбили деца

07:00, 26 мар 17 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родителите да потърсят семейните си лекари за изясняване на имунизационния статус на децата. Деца, при които е пропусната ваксината срещу морбили, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани, призоваха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Целта е да се предпазят неимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на страната. 
От инспекцията напомнят, че единственото сигурно средство за предпазване от заболяването е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.

Морбили (дребна шарка, брусница) е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник на инфекцията е единствено болния човек. Заразата се предава от болния в продължение на 8-10 дни; 1-2 дни от края на инкубационния период (времето от момента на попадане на вируса в организма до поява на оплаквания от страна на заболелия); по време на катаралните прояви – висока температура, кихане, секреция от носа, сълзотечение, боязън от светлина, кашлица, плачливост, загуба на апетит, зачервени конюктиви и първите няколко дни от началото на обрива, който обхваща първо лицето около носа и зад ушите, а след това слиза към гърдите и към крайниците. Предаването на заразата става по въздушно-капков път – при говор, кихане, кашляне и при плач със сълзите.

Входна врата за вируса е лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Възприемчивостта на заболяването е почти 100%. Това означава, че всички контактни, които нямат имунитет, се разболяват. Имунитетът след преболедуване е траен и пожизнен.

Инкубационният период на заболяването е кратък – 7-10 дни. Заболяването води до рязък спад на имунитета, поради което много често се наблюдават усложнения. Те се дължат от една страна на директните увреждания от вируса, а от друга- на вторично добавените бактериални причинители (пневмококи, стрептококи, стафилококи и други). Усложнения от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менингоенцефалити.

За последен път във Варна са регистрирани заболели от морбили преди 8 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама